Bankalardan herhangi birinden taşıt, ihtiyaç ya da konut kredisi alımı için ipotek karşılığında kredi kullanmak 2022 yılı itibari ile oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu gibi durumlarda yeni alınacak ürünün ya da ipotek altına verilen ürünün satışını kredi vadesi ödemesi bitene kadar tamamen yasaklamaktadır. Kredi vade ödemeleri 3 ay arka arkaya ödenmemesi durumunda ise ipotek altına alınan mal varlığına el koymakta ve satmaktadır. Fakat yeni alınan ürün ya da ipotek altına alınan ürünün ödemesi bitmiş ise bankadan FEK yazısı alınması gerekmektedir. Alınan FEK yazısı ile tapu işlemleri yapılabilmektedir.
Fek yazısı bankadan kullanılan kredi için mal varlığına ipotek koyulması sonucu oluşan bir durumdur. Çekilen kredinin vade ödemeleri tamamlanması durumunda ipotek altındaki ürünün tapusunu almak ve satış işlemlerini yapmak isteniliyorsa bankalardan kredi vade ödemelerinin kalmadığına dair bir belge alınması gerekmektedir. Alınan belge ile tapuya gidilmekte ve ipotekli ürünün tapusu alınmaktadır. Bu belgeye FEK denilmektedir. Bazı bankalar FEK belgesini borç bitiminde direkt olarak tapuya gönderse de bazı bankalar kredi kullanan müşterilere beli bir ücret karşılığında vermektedir. Her ne kadar yasal olmasa da 300 TL ye kadar FEK belgesi için ücret talebinde bulunulabilmektedir.
-Bu durumda eğer ki tüketici hakem heyetine başvuruda bulunulursa ücret ödenmeyebilecektir. Fakat süreç biraz uzun sürmektedir.
Konut ipotekli kredi kullanılması ve bankalara ipotek altına verilen konutun tapusunun tamamen üzerine almak için vade ödemelerinin tamamen bitmesi gerekmektedir. Vade ödemeleri bitiminde bankaya giderek FEK raporu almak istenildiği belirtilir. Bankalardan bir kısmı bu raporu borç biriminde direkt olarak tapuya gönderebileceği gibi bir kısmı da müşteriden bir miktar para almak amacı ile müşterinin istemesini beklemektedir. Ortalama olarak konut kredisi FEK raporu tutarı 300-400 TL arasında değişiklik göstermektedir.
İpotek karşılığında alınan vade ödemesi bitmiş ise kredi kullanılan bankadan FEK raporu istenilecektir. Banka eğer ki FEK raporu için müşteriden ücret talep ederse müşterinin FEK raporu alabilmek için verecek ücret 125-200 TL arasında değişmektedir.
Hayatımızın birçok noktasında yolumuzun kesiştiği noterler, resmi işlemlerin vazgeçilmez duraklarından biridir. Vekâletnameden araç satışına, tespit…
Anlık nakit ihtiyaçları, beklenmedik ödemeler ya da acil birine para yetiştirme telaşı... Hepimizin zaman zaman…
Memur maaş zammı, hükümetle yetkili sendikalar 2 yılda bir imzalanan toplu sözleşmede yer alan zam…
Şu andaki ekonomik koşullarda, hayallerimizi gerçekleştirmek veya acil ihtiyaçlarımızı karşılamak için finansal desteğe ihtiyaç duymamız…
Faizsiz Kredi Veren Bankalar 2025: 0 Faizli Fırsatları Kaçırmama Rehberi! Ekonomik dalgalanmalar, artan yaşam maliyetleri…
İhtiyaç Kredisi Üst Limiti: Finansal İhtiyaçlarınızı Karşılamak İçin Ne Kadar Ödeme Alabilirsiniz? Bu makalemizde, ihtiyaç…