Neden Kredi Alamıyorum?

Kredi Eyl 26, 2021 Yorum yok

Düzensiz ve gecikmiş ödemeleriniz varsa ve yaptığınız kredi başvuruları olumsuz sonuçlanıyorsa, “neden kredi alamıyorum”, “neden kredi çekemiyorum”, “bana neden kredi vermiyorlar” gibi soruları kendi kendinize sorabilirsiniz.

Bankalar sizi sevmediği için kredi vermiyorlar, size gıcık oluyorlar, yüzünüzü görmek istemiyorlar gibi saçma cevaplar verebiliriz ama size kredi çıkmamasının sebebi bunlar değil elbette. Bankalar; hakkınızdaki bilgilerle, verilerle işlerini yürütür. Bankalar için sizin kredibiliteniz ve maddi gücünüz önemlidir, başka bir şeye bakmazlar. Herhangi bir banka size kredi verecekse buna kimse engel olamaz. Şimdi gerçekçi olalım ve kredi çıkmamasının sebeplerini maddeler halinde sıralayalım.

Öncelikle kredi başvuruları nasıl değerlendiriliyor buna bakmak lazım.

Kredi Başvuruları Nasıl Değerlendiriliyor?

Kredi başvuruları bankaların Genel Müdürlüklerinde yer alan kredi değerlendirme birimleri tarafından değerlendiriliyor. Her gün binlerce kişinin kredi başvurularının değerlendirilmesi zor ve karışık bir süreç olduğundan kredi başvuruları çalışanlardan daha çok bankaların yazılım sistemiyle değerlendiriliyor. Kredi başvurusu değerlendirme aşamasında sizin finansal durumunuz hakkında verilerin sisteme girilerek banka açısından risk olup olmadığı sorgulanıyor. Sistem, hakkınızdaki tüm bilgileri değerlendirerek talep ettiğiniz kredi tutarına onay veriyor ya da reddediyor.

Yetersiz Çalışma Süresi ve Sigorta Olmaması

Kredi kullanılabilmesinin en önemli şartlarından birisi düzenli ve yeterli bir gelire sahip olmanızdır. Yeterli bir çalışma geçmişiniz ve sigortanız yoksa veya kısa bir süre önce çalışmaya başladıysanız en az 6 ay beklemeniz gerekebilir. Çalıştığınızı ispat eden sigorta primlerinizin SGK’da gözüktüğünü kontrol edin. Bankalar sigortanızın olup olmadığına, maaşınızın bankaya düzenli olarak yatıp yatmadığına, maaş tutarına önem verir.

Kredi Notunun Düşüklüğü

Maaş kısmı tamamsa kredi çekebilmeniz için kredi notunuzun bankadan bankaya değişse de en azından 1.200 puan ve üzerinde olması gerektiğini hatırlatalım. Ödeme geçmişiniz sorunluysa bankalar sizin borcunuza sadık olmadığınızı düşünebilir ve size kredi vermeyebilir.

İlginizi Çekebilir:  50 Bin TL Üzerindeki Kredilerde Vade Sınırı 24 Ay Oldu

Gelir Yetersizliği

İstediğiniz kredi tutarı gelirinize oranla fazla olabilir. Örneğin 3.000 TL maaş alıyorsanız, 3.000 TL taksitli kredi çekmeniz imkansıza yakındır. Gelirinize göre mantıklı bir kredi tutarı ile kredi başvurunuz revize ederek talep etmeniz gerekebilir. Banka size verebileceği kredi tutarı hakkında genellikle bilgi verir. Maaşınız aslında yüksek fakat sigorta primleriniz asgari ücret üzerinden yatırılıyorsa, banka sizden işverenin imzalayacağı gerçek gelir durumunuzu gösteren belge talep edebilir veya gelirinizi asgari ücret üzerinden değerlendirebilir.

Düzensiz Ödemeler

Ödemelerinizi yapıyor ama düzensiz yapıyor iseniz bu, kredi notunuzun düşmesine ve belki de alabileceğiniz bir kredi başvurusuna olumsuz cevap almanıza sebep olabilir. Kredi, kredi kartı, ek hesap ödemeleri 1 gün dahi gecikmeli ödenmemelidir.

Gecikmiş Ödemeler

Kredi taksitlerinizi zamanında ödeyemiyorsanız mevcut kredinizi ödeyebileceğiniz şekilde yapılandırabilirsiniz. Kredi yapılandırmaları maliyet ve faiz açısından kişi aleyhine olsa da kredi notunun yükselmesi açısından sizin lehinize olacaktır.  Benzer şekilde kredi kartı borcunuzu ödemekte zorlanıyorsanız bankadan yapılandırma veya ödeme kolaylığı sağlanmasını talep edebilirsiniz.

Sorunlu Kapanmış Kredi ve Kredi Kartları

Her ne kadar borçlarınızı kapatsanız bile sorunlu kapanan kredi ve kredi kartları kredi çekmenize engel olabilir. Önemli olan borçlarınızı bu hale gelmeden zamanında ödemektir.

Kara Listede Olmanız

Kanuni takibe düştüğünüz tarihten itibaren 1 yıl süreyle kredi notunuz hesaplanmaz ve 5 yıl süreyle kara liste adı verilen bir sürece girerseniz. Bazı bankalar 2-3 yıl sonra size kredi veya kredi kartı verebilirken, bazı bankalar kara listeye girmeniz durumunda, 5 yıl bitinceye kadar size hiçbir kredili ürün vermezler. Çok ilginçtir, 5 yılın bittiği günden bir gün sonra yani 5 yılın dolmasından sonraki ilk gün bu bankalardan kredi, kredi kartı alabilir ek hesap açtırabilirsiniz.

Hiçbir Kredili Ürün Kullanmamış Olmanız

İlginizi Çekebilir:  Borçları Tek Bankada Toplama Kredisi 2022

Şimdiye kadar hiçbir kredili ürün kullanmadıysanız, kredi notu geçmişiniz olmayacağından ve bankalar hakkınızda hiçbir bilgiye sahip olmadığından size kredi vermek istemeyebilirler. Böyle durumlarda öncelikle bir süre düşük limitlide olsa kredi kartı kullanıp düzenli ödemeler yaparak kredi notunuzun yükselmesini  sağlayabilir ve kredi çekebilir duruma gelebilirsiniz. Örneğin 1.000 TL limitli kredi kartı verdiler ben bunu ne yapacağım diyerek düşünmeyin, sonuç olarak kredi notunuzun artmasını sağlayacak.

Mevcut Kullandığınız Kredilerin Olması

Gelirinize göre çekebileceğiniz kadar kredi kullandıysanız artık ekstra bir gelir oluşturuncaya veya mevcut kredi borçlarınız bitinceye kadar kredi alamıyor olabilirsiniz. Mevcut kredi borçlarınız azalmaya veya bitmesine müteakip tekrar kredi başvurusu yapabilirsiniz. Yani, ya kredi borcunuz azalmalı ya da geliriniz artmalıdır.

Bankaların Dönemsel Kredi Vermek İstememesi

Ekonomik kriz dönemlerinde bankalar kredi faizlerini arttırarak, kredi kriterlerini yükselterek ekonomik şartları takibe alırlar ve bu dönemlerde risk almamak için kredi vermek istemezler.

Bankaların Kredi Verme Kriterleri

Kredi değerlendirme aşamasında her bankanın kendisine göre belirlediği bazı kriterler vardır. Bir banka 1.500 kredi notu altına kredi vermezken başka bir banka 1.100 kredi notuna göre kredi verebilir. Çalıştığınız şirket veya sektör bazı bankalar tarafından riskli görülebilir ve kredi verilmeyebilir. Bu nedenle çok kredi başvurusu yapmadan alternatif bankalardan kredi başvurusu için nabız yoklanabilir.

Peki Kredi Alamıyorsanız Ne Yapmalısınız?

Öncelikle durumu tespit edip farkına vararak, yaptığınız düzensiz-gecikmeli ödeme gibi hatalarınızı tekrar etmemek ve oyunu kuralına göre oynamak gerekli. Genellikle yoğun olsalar da şubelerde görev yapan bireysel kredi başvurularını alan müşteri temsilcilerinden kredi başvurunuzun neden onaylanmadığı hakkında bilgi alabilirsiniz. Kredi notu hesaplaması herhangi bir kişinin ödemelerinin düzenli olup olmadığına göre matematiksel olarak yapılıyor. Kredi notunun hesaplanmasında hiçbir kimsenin kayırılması, yüksek not verilmesi söz konusu değildir. Bu nedenle kredi alamıyorsanız yukarıda anlattığımız noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir:  Hızlı Anında Kredi Veren Bankalar

Yorum yok

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir