Memurlara Neden Kolay Kredi Verilir?

Genel Tem 11, 2022 Yorum yok

Memurlar veya kamu çalışanları iş güvencelerinin olması ve dolayısıyla gelirlerinin garanti gibi görülmesi nedeniyle kolay kredi alabilmektedir. Acil bir ihtiyaç halinde kolay kredi kullanabilmek tüm meslek grupları için önem taşıyor.

Memur statüsü, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinin (a) bendinde belirtildiği üzere kadrolu memurları ifade eder. Aynı maddenin (b) bendinde sözleşmeli personel, (d) bendinde ise kamu işçileri vurgulanmaktadır. Görüldüğü üzere bu statülerin hepsi kamu çalışanı olmakla birlikte memur, sözleşmeli personel, işçi şeklinde farklı statülere ayrılmıştır.

Kamu çalışanları arasında memurlar en kolay kredi alabilen statüdür, bu statüyü sözleşmeli personel ve işçi statüleri izler.

Bankaların nazarında kişinin çalıştığı  özel şirket veya kamu kurumu ile kişinin geliri ile ödeme performansı yani kredi notu dikkate alınmaktadır.

Özel şirketlerde SGK’lı çalışanların maaşlarının zaman zaman gecikmeli ödenebilmesi ve maaşların düşük gösterilebilmesi nedeniyle, bankalar kredi veya kredi kartı ödemelerinin zamanında yapılamayacağını düşünebilir ve bu nedenle özel sektör çalışanlarına daha zor kredi kullandırabilir.

Kurumsal ve ülke çapında tanınmış özel şirketlerde çalışanlara ise maaşların düzenli yatması nedeniyle tıpkı memurlarda olduğu gibi daha kolay kredi kullanım imkanı sağlanır.

Kamu çalışanlarının ise maaşları her ayın 15’inde düzenli olarak bankaya tam olarak yattığından ödemelerde bir sorun olmayacağı bankalar tarafından değerlendirilir.

Kamu kurumları kamu çalışanı maaşlarını özel sektörde yapıldığı gibi düşük SGK primi ödenmesi için çalışanı asgari ücretle çalışıyor gibi göstermek veya normalde alınan maaştan daha düşük maaşla çalışıldığını SGK’ya bildirme şeklinde işlem yapamazlar, bu nedenle kamu çalışanları tarafından bankalara bildirilen aylık maaş bilgisi veya memur maaş bordrosu doğru bilgiler taşımaktadır. Kamu kurumları personel ne kadar maaş alıyorsa bu şekilde bordro belgesini talebi halinde personele verir ve personel de bu maaş bordrosunu bankaya verir. Memur maaş bordrosunda kurum yöneticisinin imzası, adı soyadı ve kurum mührü yer alır. Ayrıca kamu çalışanı maaşları her zaman asgari ücretin üzerinde belirlenmekte olup bu da bankaların değerlendirme aşamasına pozitif olarak yansır.

İlginizi Çekebilir:  Memur Kredi Borcunu Ödemezse Ne Olur?

Kurumsal şirketler dışında bazı özel sektör çalışanlarına maaşın asgari ücret kadar miktarı bankaya yatırılmakta, geri kalan tutar bazen elden verilmekte, özel sektör çalışanı asgari ücret üzerinde maaş alsa da bankaya yatan maaş asgari ücret olduğundan banka tarafından hesaba yatan maaş dikkate alınmaktadır.

Genellikle memurlar emekli oluncaya kadar işlerinden istifa ederek ayrılmazlar fakat özel sektörde işten ayrılma, başka bir şirkette işe başlama daha sık görülmektedir. Kredi başvurularında kişinin kaç yıldır aynı kurumda veya aynı şirkette çalışıldığı sorgulanmaktadır.

Ayrıca memurların maaşları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın e-bordro sistemi üzerinden takip edilebilmektedir.

Kredi notu hesaplamasında kişinin kamu veya özel sektörde çalışıp çalışmadığına veya gelirine dikkat edilmez ve ödeme performansına bakılır fakat kredi kullandırma aşamasında bankalar tarafından kişinin çalıştığı kurum ve çalışılan süre dikkate alınan kriterlerden birisidir. Bu nedenle memurlara veya daha geniş anlamıyla kamu çalışanlarına kolay kredi tahsisi yapılabilmektedir. Kredi dışında memurlara daha kolay kredili mevduat hesabı (açık hesap, avans hesap vb.) ve kredi kartı verilebilir ve limitleri daha yüksek tanımlanabilir.

Bu yazımızda memurlara neden daha kolay kredi verilir sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Yorum kısmından aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yorum yok

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir