Krediler 60 ay olacak mı 2021?

Kredi Eyl 26, 2021 1 yorum

Krediler 60 ay olacak mı 2021?

Bireysel tüketici kredilerinde 60 ay olan geri ödeme vade sınırı BDDK tarafından 36 aya indirilmiştir. Tüketici kredilerinde vade sınırının 36 aya indirilmesi kredi kullanmak isteyen ve kredi başvurusu yapmayı düşünen kişilerin çekebileceği kredi tutarını etkilemektedir. Bu nedenle herkes, krediler 60 ay olacak mı, krediler 60 aya ne zaman çıkacak sorularını sormaktadır.

Aynı gelire göre 60 ay vade ile daha fazla tutarlı kredi çekilebilirken 36 ay vade ile daha az kredi kullanılabilmektedir. Bununla birlikte vade süresi arttıkça taksit miktarı azalmakta fakat kredi faiz maliyeti artmaktadır.

Aynı kredi tutarı daha kısa vadede daha yüksek taksitler ile ödenmekte, kredi vade süresi arttıkça taksitler azalmaktadır.

Maaşın Kaç Katı Kredi Çekilir? yazımızda asgari ücretli maaşının kaç katına kredi çekebilir konusuna değinmiş ve hesaplama yapmıştık. Yüzde 1,5 faiz oranıyla asgari ücretli birisi 36 ay vadede 35.500 TL kredi çekebiliyor ve bu da asgari ücret olan maaşının 12,5 katına denk geliyor. Eğer kredi vadesi 60 ay olsaydı maaşı asgari ücret olan birisi 51.500 TL kredi çekebilecektir. Bu hesaplamaya göre 60 ay vadede asgari ücretli birisi maaşının 18 katına kadar kredi çekebiliyor. Görüleceği üzere kredi vade sınırının indirilmesi gelire göre çekilebilecek kredi tutarının azalması sonucunu doğurmuştur.

Çeşitli ihtiyaçlar için tüketici kredisi kullanmak kişilere daha avantajlı ve cazip geliyor. Araç almak isteyen birisi araç kredisi yerine tüketici kredisi kullanarak nakit ihtiyacını giderebiliyor, çünkü araç kredisinde satın alınan araç üzerine konulan rehin, aracın kredi borcu kapatılmadan satışını etkiliyor. Tüketici kredi faizlerinin taşıt veya diğer bireysel kredi faizleriyle paralel şekilde aynı olması da tüketici kredisi kullanımını arttırıyor.

İlginizi Çekebilir:  3 Ay Ödemesiz Bayram Kredisi

Tüketici kredileri gelire göre ihtiyaçlar için doğru kullanıldığında sorun yaratmıyor, fakat ihtiyaç olmayan harcamalar için keyfi olarak kullanıldığında bireysel anlamda ödeme güçlüğü yaşanabiliyor.

Taşıttan, elektronik aletler, beyaz eşya, mobilya vb. birçok ihtiyacın karşılanması için tüketici kredisi kullanılmaktadır. Dolar kurunun artışıyla birlikte özellikle ithal edilen telefon, bilgisayar vb. aletlerin fiyatlarında yüksek artış olmuştur. Akıllı telefon veya bilgisayar alabilmek için kredi kartına taksit ile satış yapılmadığından nakit birikimi olmayanlar tarafından tüketici kredisi kullanılmaktadır.

Nakit parası ve birikimi olanlar, alışverişlerde sorun yaşamazken yeterli nakit parası olmayan ve geliri üzerinde bir şey satın almak için ihtiyaç kredisi kullanmak isteyenler daha düşük tutarda kredi kullanabilmektedir.  Ekonomideki gelişmeler ve ticari hayatta işletmelerin tüketici kredilerine bağlı satışlarının azalması durumunda  kredi vadeleri tekrar artabilecektir.

Kredi vade sınırları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankaların durumuna ve ekonomik şartlara göre değerlendirilerek belirlenmektedir.

2021 yılında kredi vadelerinin tekrar 60 aya çıkıp çıkmayacağı konusunda BDDK son kararı verecektir.

1 yorum

  1. halil dedi ki:

    2022 yılında 60 ay ya da 48 ay yapılır mı acaba? 24 ay 36 ay kredi taksitlerinde vatandaş çok zorlanıyor ödemede.

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir