1100 puana ne kadar kredi çıkar? 1700 puana ne kadar kredi çıkar? Kredi çıkması için puan kaç olmalı? Şu kadar maaşla ne kadar kredi çekebilirim? gibi sorular sorulmaktadır. Bu yazımızda bu sorulara yanıt vereceğiz.
Öncelikle talep ettiğiniz kredinin onaylanmasının hem puanınıza hem de gelirinize bağlı olduğunu söyleyelim.
2014 yılında KKB kredi notu, Findeks markasının kurulmasıyla findeks kredi notu şekline dönüşmüş ve kredi notu konusunda toplumun daha bilinçli olması sağlanmış, kredi notunun bilinirliği artmıştır.
Kredi notu 1 ile 1.900 puan arasında bir değere sahiptir. Yukarıdaki resimde görüleceği üzere 1 ile 1.900 arasında 5 adet not aralığı bulunmaktadır. Bunlar;
1- En Riskli
2- Orta Riskli
3- Az Riskli
4- İyi
5- Çok İyi
şeklinde sıralanmaktadır. Hangi kredi puanında hangi aralıkta yer alındığı findeks tarafından kesin olarak açıklanmamaktadır. Kredi notu puan aralıklarının;
En Riskli (1-950)
Orta Riskli (951-1.150)
Az Riskli (1.151-1.500)
İyi (1.501-1.700)
Çok İyi (1.701-1.900)
şeklinde olduğu tahmin edilmektedir.
Kredi notu derecelendirmesine göre yeşil renge doğru yaklaştıkça kredi çekme şansı artarken, kırmızı renge doğru yaklaştıkça kredi çekmeniz zorlaşır. Bankalar yeşil renkte kredi notuna sahip kişileri çok severler ve hemen kredi verebilirler. Kırmızı kalem yiyenler tabiri buradan gelmektedir. Kırmızı kalem yiyenler bir süre kredi çekemezler.
Kredi kullandırmak için her bankanın kendine göre belirlediği asgari kredi notu kriteri bulunmaktadır. Kredi vermek için bankaların aradıkları bu kredi notu kriteri düzenlenen kampanyalarla düşürülebilir ve daha önce size kredi vermeyen bir banka daha sonra size kredi verebilir.
Her bankanın kredi risk değerlendirmelerine göre kredi onay veya kredi red şeklinde sonuca ulaşıncaya kadar, değerlendirme aşamaları ve kriterleri değişkenlik göstermekle birlikte genelde kredi notu 1.500 – 1.900 arasında yeşil renk kategorisinde “İyi” ve “Çok İyi” olanların kredi başvurularının çok çabuk bir şekilde onaylandığı bilinmektedir.
Bankalar açısından kredi puanı “Az Riskli” sarı renk kategorisinde grupta yer alanlardan, ödemeleri düzenli olan, son 5 yıl içinde yasal takip geçirmemiş, gecikmiş ödemeleri olmayan sarı renk kategorisinde 1.200 puan ve üzerinde kredi notuna sahip kişilere de borç yükleri ve gelirlerine göre kredi verilebilmektedir.
1.200 puanın altında “Orta Riskli” grupta 1.100-1.200 arası kredi notuna sahip kişilere ise genel olarak düşük tutarlı kredi verilebilmekte ya da kredi başvuruları reddedilmektedir.
1.100 puanın altında olanların ise kredi çekebilmeleri oldukça zordur. Kırmızı ve turuncu renk grubunda yer alanların 900 puanla kredi çekebilir miyim? 1000 puanla kredi çekebilir miyim? sorularına verilecek yanıt malesef çekemezsiniz olacaktır. Bu kişilerin kredi çekebilmeleri için düzenli ödemeler yaparak ve borçlarını azaltarak kredi puanlarını arttırmaları gerekir. Ancak bu şekilde kredi çekebilirler.
Bankalar genellikle bu asgari puan limiti altında puana sahip kişilere kredi vermez. Kredi çekilecek tutar azaldıkça ve gelir arttıkça istenen kredi puanı limiti değişebilir. Örneğin 1.500 puana sahip asgari ücretle çalışan bir kişi 10 bin TL kredi çekemezken, 1.300 puana sahip 10 bin TL maaşla çalışan birisi aynı kredi tutarı için onay alabilir.
Kredi notu kredi raporunda yer alan kredili ürünlerin ödeme performansına göre hesaplanmaktadır.
Daha önce hiçbir kredili ürün kullanmayan birisinin kredi notu hesaplanamaz ve riskli grupta yer alır. Ayrıca ödemelerinde gecikme olan, idari takip-kanuni takip geçirmiş kişilerde riskli grupta yer alır. Son 12 ay içerisinde kanuni takip geçiren birisinin kredi notu 1 yıl süreyle hesaplanmaz, 1 yıl dolduktan sonra yeniden hesaplanmaya başlar. Kanuni takip geçiren birisinin 5 yıl süreyle bankalardan kredi, kredi kartı kullanması oldukça zordur.
Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?
KKB’nin verdiği bilgiye göre Kredi Notu istatistiksel bir model kullanılarak hesaplanmaktadır. Kredi Notu hesaplanırken hem bireysel anlamda geri ödeme performansı hesaplanır hem de diğer tüketicilerin ödeme performanslarıyla kıyaslama yapılır. Böylece Kredi Notu, bireyin diğer kişilerle karşılaştırılıp risk seviyesinin ne olduğunu gösterir.
Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?
Bireysel kredi notu findeks üzerinden veya bankaların internet bankacılığı üzerinden ücret karşılığında alınabilmektedir.
Ücretsiz Kredi Notu Öğrenme yazımız için tıklayın.
Yorum yok